Expertiza tehnica judiciara

At the office

Expertiza Judiciara – este reglamentata de OG 2/2000, aceasta este dispusa de catre organele de urmarire penala, instantele decătorești sau alte organe cu atribuţii jurisdicţionale, si este efectuata de către expertul sau specialistul numit de acestea, in vederea lamuririi unor fapte sau împrejurari ale cauzei. Activitatea de expertiză tehnică se poate exercita la alegere de către experţii tehnici, individual sau în societăţi constituite potrivit Legii nr. 31/1990, care au ca obiect de activitate efectuarea de expertize tehnice [art. 5 OG nr. 2/2000].
Expertul tehnic judiciar este orice persoană fizică ce dobândește această calitate în condiţiile OG nr. 2/2000 și este înscrisă în tabelul nominal cuprinzând experţii tehnici judiciari, întocmit, pe specialităţi și pe judeţe, respectiv pe municipiul București.
Examenul de expert tehnic judiciar se organizează de Ministerul Justiţiei şi are scopul de a verifica nivelul cunoştinţelor viitorilor experţi în specialitatea pentru care candidează, gradul de însuşire a actelor normative referitoare la specialitatea respectivă, a dispoziţiilor din codurile de procedură civilă şi penala.

Expertiza tehnica judiciara

Expertiza tehnica judiciara reprezinta un mijloc legal de proba, constand in efectuarea de investigatii, lucrari, analize, calcule, aprecieri si concluzii, de catre un specialist intr-un anumit domeniu, din dispozitia organelor de urmarire penala, a instantelor judecatoresti sau a altor organe cu atributii jurisdictionale in scopul elucidarii unor fapte sau imprejurari care formeaza ori ar urma sa formeze obiectul unui proces.

Expertiza tehnică extrajudiciara, reprezinta expertiza tehnică efectuata la cererea persoanelor fizice sau juridice cu privire la situatii care nu au legatura nemijlocita cu activitatea judiciara.
Legislatia care reglementeaza activitatea de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara este Ordonanta nr. 2/21.01.2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, aprobata prin Legea 156/2002.
Expert parte- Partea interesata are dreptul sa solicite ca, pe langa expertul tehnic judiciar numit, sa mai participe la efectuarea expertizei – pe cheltuiala acesteia- si un expert tehnic sau un specialist, nominalizat de aceasta si incuviintat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, in calitate de consilier al partii, din categoria persoanelor prevazute (aceeasi specializare cu a expertului judiciar numit de catre instanta).

Working out of office